Website optimalisatie met vallen en opstaan

Website optimalisatie met vallen en opstaan

Tijdens mijn cursus WebAssistant bij Weblish is het onderwerp website optimalisatie uitgebreid behandeld. Cursusleidster Manuela van Prooijen vertelt ons waar we naar moeten kijken. Met welke tools we metingen kunnen uitvoeren en wat we vervolgens allemaal kunnen doen om een website te optimaliseren. Met mijn eigen nieuwe site meteen aan het oefenen gegaan. Voordeel: een compleet nieuwe omgeving waarop alle juiste plugins al waren geïnstalleerd. Er kon dus heel weinig fout gaan en met een paar kleine aanpassingen was de optimalisatie zo een feit.

Nieuwe dienst

Ik ben enthousiast over deze nieuwe dienst die ik ga aanbieden aan mijn klanten. Het zag er allemaal zo simpel uit. Met de handvaten die ik tot mijn beschikking had, moest het toch niet zo moeilijk zijn. Ik was net zelf een website aan het bouwen voor een klant, dus meteen bij de start al gezorgd dat alle juiste onderdelen erop stonden. Inderdaad zo moeilijk was dit niet. Vol zelfvertrouwen melde ik op social media dat ik nu ook beschikbaar was voor website optimalisatie.

Eerste opdracht

En toen was daar mijn eerste opdracht voor een website optimalisatie. Ik had netjes een nul-meting gemaakt van de site en die naar de klant toegestuurd. Er was aan deze site heel wat te verbeteren. Dit kon ik wel even oplossen. Klant ging akkoord met mijn voorstel en ik kon vervolgens aan de slag.

Daar zat ik dan klaar om aan de slag te gaan. Als eerste heb ik even rustig gekeken naar de website. Tijdens de cursus had ik een mooi stappenplan ontvangen: wat te doen. Dus rustig die volgen en dan is alles zo opgelost. Voor de optimalisatie was het beste om twee plugins te installeren. De eerste is de plugin WP Smushit. Deze plugin zorgt ervoor dat de foto’s en plaatjes op de site geoptimaliseerd worden. Gelukkig was deze al aanwezig.

Het leek allemaal zo simpel

De tweede plugin om te installeren voor een goede website optimalisatie is WP Rocket. Een plugin die ervoor zorgt dat bestanden worden gecomprimeerd en verkleind, zodat de website sneller laad. Deze plugin was niet aanwezig, maar wel 2 andere die ongeveer het zelfde deden. Deze plugins kende ik niet dus snel op internet opzoeken wat die deden. Ik ontdekte dat ze niet zoveel konden als mijn wonder plugin WP Rocket. Simpel toch, even 2 plugins deactiveren en die van mij installeren. Zo gezegd, zo gedaan. Meteen alle functies aangezet om te comprimeren en klaar. Nog even wat metingen uitvoeren. Dat was een hele verbetering.

Alle foto’s weg

Maar toen kwam dat berichtje van de klant. Alle foto’s op de site waren weg. Grote paniek, ik kon alleen maar denken wat had ik gedaan. Alles werkte bij mij bij oplevering. Snel kijken en ja, geen foto meer te zien. In paniek maar snel mijn wonder plugin uitgezet en de 2 oude aan. Alles was weer terug. Maar hiermee was ook de optimalisatie waar ik zo trots op was, was weer terug bij af.

Al mijn zelfvertrouwen dat ik dit kon was weg. Nee, ik moest dit zien als een leermoment. Rustig blijven en kijken waar het fout was gegaan. Dus ik ben aan het testen gegaan, zoeken op internet en advies ingewonnen bij Manuela. Voorzichtig heb ik mijn wonder plugin weer geactiveerd en heel langzaam alle opties één voor één aangezet. Wel steeds controleren wat er gebeurde als er weer een vinkje aan werd gezet. Zo kwam ik er achter dat bepaalde opties het verdwijnen van de foto’s veroorzaakten.

Alles komt weer goed

Uiteindelijk is het resultaat een dikke voldoende. Ik heb hier enorm van geleerd. Deze fouten zal ik in elk geval niet meer maken.

Durf jij het aan dat ik jou website optimaliseer. Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een nul-meting.

2 reacties

  1. Hanneke Wessel op 24 juni 2017 om 12:22

    En zo bouw je en aan je bedrijf en je zelfvertrouwen! Je krijgt van ons een 10 Laura! Op naar de volgende klus. You rock.

    • Laura Loos op 24 juni 2017 om 17:57

      Dank je wel Hanneke!

Laat een reactie achter