Wat kost het maken van een website?

Blog afbeelding

Wat zou het fijn zijn als ik hier een eenduidig en snel antwoord op kon geven. Maar helaas is dat niet het geval. Je zegt ook niet tegen een autoverkoper wat kost een auto? Of tegen een meubelmaker wat kost een kast?

De prijs van die auto of kast hangt af van heel veel verschillende factoren. En zo is het ook met een website. Vraag maar eens een offerte aan voor het maken van een website en je zal van alle partijen een andere prijs ontvangen. 

Ik zal je hieronder eens uitleggen wat er allemaal komt kijken bij het bepalen wat een website kost.

Inhoudsopgave

Wat voor soort website?

Als eerste moet jij voor jezelf duidelijk hebben wat voor soort website je wil hebben?

Dus wat moet de website allemaal kunnen. Is het een eenvoudige website die alleen informatie biedt. Of ga je ook producten verkopen en moet het dus een webshop worden. 

En wat moeten bezoekers allemaal kunnen doen op je website. Een e-book downloaden, zich inschrijven voor een training of gegevens achterlaten om contact op te nemen.

Dit zijn allemaal extra functionaliteiten die ingebouwd moeten worden. Daarnaast tellen het aantal pagina’s ook mee in de prijs voor het maken van de website.
Hoe minder functionaliteiten en pagina’s hoe goedkoper een website is.

Uniek design of standaard template?

Ga je voor een standaard template. Die je vult met je eigen teksten en afbeeldingen. Dan hoeft het maken van een website helemaal niet veel te kosten.

Maar wil je liever een uniek design, waarin je helemaal los kan gaan hoe het er uiteindelijk uit ziet. Dan kan de prijs behoorlijk gaan oplopen. 

Zelf doen, ZZP-er of webbureau inhuren?

Zelf doen lijkt natuurlijk lekker goedkoop. En natuurlijk kost dat jou een stuk minder in geld. Maar je zal nu wel je eigen tijdsinvestering moeten meenemen. Want jij moet tijd vrijmaken om die website te maken. Maar misschien ook wel om dingen te leren of uit te zoeken. Omdat je nog niet weet hoe het werkt. Lees dan ook eens mijn blog: 5 redenen waarom je lekker zelf je website moet maken.

Als je een ZZP-er of webbureau inhuurt. Dan krijg je weer met andere kosten te maken. Hoe groot is het team van het webbureau wat zich ook met jouw nieuwe website bezighoudt. 
Maar dat niet alleen. Een webbureau kan ook veel meer maatwerk leveren dan een ZZP-er. En hoeveel ervaring heeft die ZZP-er eigenlijk in het bouwen van een website. Is die misschien een starter die het ook nog moet leren of iemand die al jaren websites maakt.

Maar ook hoeveel doet je externe bouwer en wat moet jezelf nog aanleveren. Misschien moet je wel zelf de teksten maken en je logo (als die er nog niet is). Of is het een bureau die alles voor je uit handen neemt.

Kosten voor als de website klaar is?

Als die website eenmaal staat, ook dan zijn er nog maandelijkse of jaarlijkse kosten waar je rekening mee moet houden.

Als eerste natuurlijk de domeinregistratie en hostingpartij. Dit zijn vaak jaarlijkse kosten die steeds weer terugkomen. Want zonder kan je website niet blijven draaien.

Dan neem je misschien ook wel bij een externe partij een onderhoudscontract af. Voor het maandelijks updaten en veilighouden van je website. Of voor het doen van kleine klusjes. 
Maar deze kosten kun je ook uitsparen door het zelf te doen. Wil je weten wat daar dan bij komt kijken, dan moet je mijn blog 5 redenen waarom je het onderhoud van je WordPress website niet moet uitbesteden eens lezen.

Maar denk ook aan zaken als het jaarlijks verlengen van betaalde licenties die gebruikt zijn. Bijvoorbeeld je thema en aanvullende plugins. Veel hiervan zal je jaarlijks moeten betalen om bijvoorbeeld nog updates te ontvangen.

En vergeet niet dat je ook bezoekers naar je website moet lokken. Dus misschien ga je wel adverteren op social media. Of moet je iemand inhuren voor een marketing strategie.

Aan de voorkant kun je niet zien hoeveel een website gekost heeft

Dat is het lastigste van alles. Bekijken eens 5 verschillende websites die allemaal op elkaar lijken of vanuit dezelfde branche zijn. Je kunt dan niet zien wat het maken van de website gekost heeft.  Want een mooie website hoeft nog geen goed werkende website te zijn.

Dus in hoeverre denkt de websitebouwer met je mee. Wordt je als een koning behandeld en worden al jouw wensen en ideeën klakkeloos uitgevoerd. Of denkt de bouwer juist met je mee. En zal die altijd zorgen dat jouw website niet om jou maar om je bezoeker draait. 

Een goede websitebouwer zal namelijk een functionele website belangrijker vinden dan een mooie website. Die zorgt ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. En gewoon doet wat een website moet doen. Namelijk zorgen dat bezoekers iets kunnen kopen, gegevens kunnen achterlaten en contact met je kunnen opnemen.

Hoe lang gaat een website mee?

Een website die goed werkt en goed in elkaar zit, die kan wel een jaar of 3 tot 5 mee. En dan ga ik ervanuit dat de website al die jaren goed onderhouden is. Meestal is een website na die periode wel echt aan vervanging toe. 

Na 5 jaar ziet een website vaak aan de voorkant er ook verouderd uit. De ontwikkelingen op websitegebied gaan hard en die wil je op een gegeven moment wel meenemen. 

Je wil niet dat je website kapotgaat omdat er een functionaliteit achterhaalt is en niet meer werkt.

Harde cijfers

Oké ik wil toch een poging doen om wat harde cijfers te noemen voor het maken van een website. Alleen pin mij er niet op vast, dit zijn pure indicatie prijzen. Maar ik weet dat je daar toch op zit te wachten in deze blog.

Tot ongeveer € 100,00
Als je je website bouwt, dan ben je met een paar tientjes wel klaar. Dan reken ik natuurlijk niet je tijdsinvestering mee. 

Tot ongeveer € 1.000,00
Als je iemand inhuurt om een eenvoudige website te maken met niet veel functionaliteiten. En misschien wel een standaard template.

Tot ongeveer € 2.500,00
Nu kom je al meer richting een professionele website met een eigen design of een simpele webshop. Maar voor deze prijs hoef je nog niet te verwachten dat je website echt helemaal maatwerk is qua functionaliteiten

Tot ongeveer € 5.000,00 
Voor dit bedrag ben je aardig op weg naar een maatwerk website bij een webbureau. Een website waar enkele functionaliteiten of het thema helemaal voor jou geschreven zijn.

Wat heb jij nodig?

Wat jij wil en moet uitgeven voor een website kan ik niet zeggen. Maar vraag jezelf goed af wat jij nodig hebt. Wat de website moet doen en kunnen. En wat je wensen zijn.

Dat is heel belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben. Mocht je namelijk iemand willen inhuren, kun je ook een duidelijke vraag uitzetten bij de verschillende partijen.

Waar je allemaal aan moet denken bij het inhuren van een websitebouwer. Daarover heb ik een blog geschreven met 7 tips

En heb je een paar interessante partijen gevonden. Kijk dan ook op hun eigen website hoe die eruitziet en werkt. Kijk in hun portfolio of de stijl je ook aanspreekt. En lees de reviews door. Want wat anderen over de bouwer zeggen, zegt veel over de samenwerking tussen bouwer en klant.

Wil jij weten hoe het is om door mij een Laura’s Original te laten maken. Neem dan contact met mij op of plan een Gratis website spar sessie in.

Laat een reactie achter