Onderhoudsplan essentieel bij een website

Onderhoudsplan

Dat je bij een website regelmatig je updates moet doen en een backup moet maken weten veel website eigenaren wel. En de meeste weten ook wel waarom dat belangrijk is, maar dat betekent blijkbaar niet dat ook iedereen dat vervolgens doet.

Dat bleek wel uit de reacties op een post van mij op social media met de vraag aan mijn volgers hoe vaak ze de updates deden op hun website. Veel van de antwoorden verraste mij toch wel. Veel ondernemers doen het goed gelukkig, die doen zeker 1x per maand de updates. En zelfs een paar die 1x per week de updates doen. Maar helaas toch ook een groep die bijna nooit of in elk geval niet met regelmaat deze taken uitvoert.

En als ik dan vervolgens vraag waarom niet? Dan hebben de meeste daar eigenlijk geen antwoord op. Het zit gewoon niet in hun systeem en zeker niet op een TO-DO of prioriteiten lijst.

Inhoudsopgave

Waarom een onderhoudsplan?

Even terug naar de basis: Waarom is een onderhoudsplan eigenlijk zo belangrijk voor je website?
Je website staat tussen 4 muren in: 1. Hosting, 2. Backup, 3. Beveiliging en 4. Updates. Als 1 van deze muren niet goed is of omvalt, is jouw hele website kwetsbaar.

Maar nu hoor ik je denken: “Ach ik heb maar een hele eenvoudige website” of “Wat moeten hackers nu met mijn website”. Ja, juist ook jouw “kleine of eenvoudige” website is interessant voor hackers. Ze kunnen bijvoorbeeld allemaal verborgen reclame op je website zetten, maar ook kunnen ze kijken of via jouw website jouw hostingpartij kunnen infecteren. Want op die manier heb niet alleen jij een probleem, maar ook andere klanten bij diezelfde hostingpartij.

Een onderhoudsplan is dus veel meer dan het alleen maar updaten van je plugins, thema of WordPress. Maar met het updaten zorg je ervoor dat je website veilig blijft. En als je tegelijk met het updaten ook een backup maakt, heb je al 2 1/2 muur om je website heen goed staan.

Ramen dicht, licht aan en deur op slot!

Oké dit snap je nu hopelijk wel. Maar waarom moet je dan bij een website die haast niet aangepast wordt toch 1x per week of 2x per maand nu eigenlijk updates draaien of een backup maken. Dat hoeft dan toch echt niet zo vaak.
Ja, juist wel. Juist ook bij die website die niet veel verandert of aangepast wordt. Je kent de slogan wel: Ramen dicht, licht aan en deur op slot.
Zo is het eigenlijk ook bij je website. Als jij je updates niet regelmatig doet, dan heb je eigenlijk een website waarvan de deur op een kier staat en niet op slot is. En hoe langer je wacht met die updates hoe wijder de deur open gaat staan. En als je nog langer wacht, dan staan straks ook de ramen wagenwijd open.

Je hoeft het niet alleen te doen

Natuurlijk ik weet dat er bij een goed onderhoudsplan veel meer komt kijken dan alleen die updates en een backup. Dat je ook bij moet blijven wat er gaande is in de wereld van WordPress. Dat je op de hoogte moet blijven van mogelijke beveiligingsproblemen bij de plugins die jij op je website gebruikt en zo nog wel veel meer punten. Maar dit hoef jij niet allemaal alleen te doen als je daar tegenop ziet.

Dus denk je nu toch heel leuk Laura, maar ik weet nu al dat ik toch dat updaten ga vergeten. En hoe kom ik aan informatie over die beveligingsproblemen. En je weet het allemaal wel mooi te vertellen, maar wat als ik nu toch iets fout doe en heel erg maar mijn website is opeens weg.
Geen paniek, dat is nergens voor nodig. Neem nu nog contact met mij op en ik ga jou vandaag nog hierbij helpen.

Wat jouw dat oplevert: een veilig website en een punt minder op je actie of TO-DO lijst waar je toch zo tegenop ziet. Jouw website staat dan minimaal 2x per week op mijn TO-DO lijst en weet je ik word daar wel heel blij van.  

Laat een reactie achter