Natuurlijk doe ik het niet helemaal alleen

Blog 11 sept

Ik ben ondernemer en zoals dat zo mooi heet ZZP-er, Zelfstandige zonder personeel. Maar dat betekent niet dat ik het helemaal zelf moet doen. Dat ik alles moet kunnen. Nee, natuurlijk niet.

Je kan gewoon niet alles zelf. Dus het is niet erg om hulp in te schakelen.
Mooie bijkomstigheid van hulp inschakelen is dat er ook hele mooie samenwerkingen ontstaan en je elkaar sterker maakt. Dit heb ik echt moeten leren toen ik de stap naar ondernemer maakte. Maar ondertussen mag ik zeggen dat ik een leuke groep dames om mij heen heb verzameld.

Daarom eens tijd om een aantal dames aan je voor te stellen.

Inhoudsopgave

Business Buddy: Marion van der Giessen

Marion leerde ik ruim 3,5 jaar geleden kennen. Wij zijn namelijk allebei oud-cursisten van de VA School en van de Web-Assistant cursus van Weblish. We hadden al snel samen een klik. Niet alleen met en door onze werkzaamheden, maar ook privé omdat we allebei schaatsmoeder zijn. We zochten elkaar steeds vaker op, online en offline. Er ontstond een echte vriendschap.
We hebben elkaar in de afgelopen jaren zien groeien in en met onze bedrijven. We hebben heel wat uren gesproken over onze bedrijven en waar we tegen aan liepen of wat we moeilijk vonden. Maar ook over alle successen die we boekten. En ik was heel blij toen Marion toe was aan een nieuwe website voor haar nieuwe bedrijf, dat ze die door mij heeft laten maken.

Grafisch Designer: Debby van Hees

Debby leerde ik ruim 3 jaar geleden kennen tijdens de Web-Assistant cursus. Vanaf een afstand volgden we elkaar de eerste tijd. De echte klik kwam pas echt iets meer dan 2 jaar geleden. Toen we elkaar beter leerde kennen tijdens de organisatie van WordCamp Utrecht.
Niet lang daarna benaderde Debby mij om te helpen met wat technische websitezaken bij een klant van haar. En zo groeide er langzaam een samenwerkingsverband. We hebben samen al een paar mooie websites opgeleverd ondertussen. We vullen elkaar goed aan, ieder op ons eigen vakgebied. En als je zo nauw samenwerkt, dan ontstaat er vanzelf ook een nieuwe vriendschap.
Debby kan mij technisch echt uitdagen, zoals nu in het design van haar eigen website. Samen ontdekken we op die manier nieuwe mogelijkheden die we ook weer kunnen inzetten voor gezamenlijke projecten.

Kantoorgenoot: Marjolein van der Linden

Marjolein leerde ik ook in het begin van mijn start als ondernemer kennen. De eerste jaren was het contact nog niet heel intensief. We spraken elkaar zo nu en dan op diverse bijeenkomsten. Tot begin vorig jaar, we afspraken voor een brainstormsessie op haar nieuwe kantoor. Binnen een uur hadden wij het netwerkinitiatief ‘Vraag maar raak Live’ bedachten. Hierdoor werkte ik steeds vaker bij haar op kantoor.
Tegenwoordig huur ik van Marjolein 1x dag per week haar Yellow Room (flex kantoor). Kunnen we heel goed samen sparren over van alles en nog wat. Onze lunches zijn altijd heel productief. En omdat we zo goed weten wat we allebei doen, bevelen we elkaar ook overal aan. Marjolein is echt veel meer dan alleen maar een kantoorgenoot voor 1 dag.

Boekhouder: Maria Gunther

Maria leerde ik via Marjolein kennen. Maria had het kantoor naast Marjolein. Dus op de dagen dat ik daar werkte schoof ik tijdens de lunch bij de dames aan. En dat was toch gezellig, dat ik met plezier steeds vaker naar Huizen wilde. Of Maria in het begin zo blij met mij was, weet ik niet. Ik had commentaar op haar website, ik vond hem namelijk helemaal niet bij haar passen. Ik was dus heel blij dat ze mij uiteindelijk inschakelde om haar nieuwe website te maken.
Maar toen ik besloot dat ik echt hulp nodig had bij mijn boekhouding, wist ik meteen dat ik Maria moest inschakelen.
Maria gaat nu verhuizen naar een ander kantoor, maar we gaan gewoon regelmatig afspreken om met z’n 3-en te lunchen.

Business Coach: Claudia Verhey

Ik heb heel lang gedacht dat ik geen business coach nodig had. Ik had toch genoeg mensen om mij heen waarmee ik kon sparren en over ondernemerszaken kon praten. Totdat Marjolein mij begin dit jaar meenam naar een netwerkborrel van Claudia. Claudia had zich goed voorbereid op de ondernemers die daar aanwezig waren en ze wist meteen een paar goed pijnpunten in mijn bedrijf te benoemen. Die kwamen echt wel even binnen. Het was goed om vlak daarna nog even telefonisch met haar verder te praten. Claudia wist mij zo goed een schop onder mijn kont te geven, dat ik gewoon niet om haar aanbod heen kon.
Ondertussen heb ik al een heel traject bij Claudia afgerond en starten we nu met een VIP traject.
Door Claudia ben ik gegroeid en heb ik al mooie nieuwe stappen gezet en ook afscheid genomen van dingen die mij tegenhielden in mijn groei. Claudia houdt mij scherp, geeft op het juiste moment een schouderklop of een duw in de rug.

Je moet het niet alleen doen

Zonder deze dames kan ik niet doen wat ik nu doe, kan ik groeien, sparren en nieuwe stappen zetten. Persoonlijk en zakelijk heb ik heel veel aan de mensen die ik om mij heen heb verzameld de afgelopen 3,5 jaar. 
Als ondernemer hoef je het echt niet allemaal alleen te doen. Zoek voor jou de juiste mensen waar je van kunt leren, maar die ook kritisch durven te zijn. Ze zijn er niet om jou onderuit te halen, maar om jou te laten groeien.

1 reactie

  1. Magda op 14 september 2020 om 11:38

    Dank je Laura! Dat is mijn wens voor de komende periode; fijne ondernemers om mee samen te werken!!

Laat een reactie achter