Mijn 7 favoriete gratis WordPress plugins

Blog 12-3

Of dat nu gaat om een website bouwen of een website onderhouden. Elke websitebouwer of -beheerder zal als eerste zijn eigen favoriete plugins installeren.

Waarom: 

  • gewoon omdat je die het lekkerste vindt werken
  • omdat je daar de beste ervaringen mee hebt
  • of omdat je daar toch al een licentie voor hebt

Zo heb ik ook een aantal plugins die ik heel graag gebruik. Daar zitten betaalde en gratis plugins tussen. Maar omdat niet iedereen budget heeft om licenties aan te schaffen, deel ik hier mijn 7 favoriete gratis WordPress plugins. Plugins die dus iedereen kan installeren op de website.

Inhoudsopgave

1. Duplicate Post

Zonder deze plugin kan ik eigenlijk niet. Die gaat echt op elke website. Met Duplicate Post kan je namelijk pagina’s, berichten en zelfs producten kopiëren. Dit is echt ideaal voor mijn klanten die niet heel technisch zijn. Door het kopiëren van een pagina of product, kun je eenvoudig nieuwe aanmaken in hetzelfde lay-out of met dezelfde instellingen. Daarna geef je er een nieuwe titel aan en pas je bijvoorbeeld alleen de tekst en afbeeldingen aan en je bent klaar. Niet moeilijk doen met hoe heb je dat op die pagina eigenlijk ingericht door maar tussen 2 pagina’s te blijven switchen. Echt een plugin die onmisbaar is op je website.

2. Antispam Bee

Van deze plugin ben ik nog maar een aantal maanden fan. Ik had rond de feestdagen opeens heel veel last van spam op mijn eigen website, maar ook op die van klanten. Dagelijkse echt wel 20 – 30 spamberichten. Dit is natuurlijk heel vervelend, al die meldingen steeds in je inbox. Dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing en kwam terecht bij Antispam Bee
En sinds ik die heb geïnstalleerd, geen onnodige spammeldingen meer in mijn inbox. De spam die toch nog binnenkomt, gaat meteen door naar de prullenbak en worden na 1 dag automatisch verwijderd.

3. Smush

Bij elke website die ik opzet installeer ik Smush. Smush optimaliseert en comprimeert alle afbeeldingen op de website. Natuurlijk zorg ik dat de afbeeldingen voor ik ze upload al heb aangepast naar het juiste formaat. Maar Smush doet er nog een extra sausje over, waardoor ze nog iets beter worden gemaakt. Ideaal ook als je een klant hebt die eigenwijs is en toch steeds te grote foto’s laadt op de website. En als Smush op de website staat hoeft je er niet meer aan te denken. Elke afbeelding wordt dan automatisch gesmusht.

4. Duplicator

Ik hamer altijd bij klanten op het onderhoud van een website. En dan merk je dat een klant updates soms nog wel doet, omdat ze die in hun website dashboard zien. Maar een goede backup wordt heel vaak vergeten. Duplicator voor mij de ideale plugin om backups mee te maken. Het werkt eenvoudig en snel en is dus voor iedereen goed te gebruiken. Het beviel mij zo dat ik ondertussen hier gewoon een betaalde licentie van heb aangeschaft.

5. Redirection

Het zal je allemaal wel eens een keer gebeuren dat je een pagina of bericht verwijderd, omdat je die dienst niet meer aanbiedt of niet meer relevant is. Helaas is dat die pagina al geïndexeerd door Google en kan een bezoeker dus op een 404-melding uitkomen: Pagina niet gevonden. Dat is natuurlijk heel vervelend voor je bezoeker, met het risico dat de bezoeker doorklikt naar het volgende zoekresultaat. Met de plugin Redirection kun je eenvoudig de pagina of bericht wat je verwijdert door laten verwijzen naar een andere pagina. Op die manier verlies je geen bezoekers.

6. WP Rollback

Dit is een plugin die niet iedereen misschien zal kennen. Maar met deze plugin kun je een plugin update terugdraaien. Heel fijn als je een update doet van een plugin en deze maakt je website kapot. Dan kan je met WP Rollback 1 of meerdere versies van je plugin terug. Heel fijn om zo snel je website weer werkend te hebben. Let wel op: werkt alleen met plugins die van WordPress.org komen. Plugins die je zelf aanschaft kun je niet terugdraaien naar een oudere versie.

7. Health Check & Problemen oplossen

Nog een plugin die heel fijn is als er iets mis is met je website. Als je de plugin Health Check & Problemen oplossen installeert. Kun je o.a. problemen oplossen op je website. Stel er zijn heel veel updates gedaan en je website werkt na al die updates niet meer naar behoren, of helemaal niet meer. Je weet dan niet welke plugin de boosdoener is. Je kan dan namelijk alle thema’s en plugins uitschakelen en 1 voor 1 aanzetten om te kijken welke de boosdoener is. Bezoekers zien hier niks van, alleen jij omdat je bent ingelogd en deze plugin heb aangezet.

Bonus Plugin: ManageWP Worker

De meeste van jullie zullen deze plugin niet kennen. Maar deze plugin is voor mij echt onmisbaar. Ik heb heel wat websites in beheer en om nu van al die websites inloggegevens t onthouden is geen doen. Daarom maak ik gebruik van ManageWP. Een online dashboard waarin ik al mijn klant websites hang. Via dit dashboard kan ik makkelijk op elke klant website veilig inloggen. Maar ook backups kan ik in dit dashboard maken en updates doen voor alle websites. Ik gebruik de plugin ManageWP Worker om een website te koppelen aan mijn dashboard. Voor mij dus een plugin die ook op elke website geïnstalleerd wordt.

Denk je nu heel leuk al die plugins Laura, maar ik krijg al klotsende oksels als ik alleen maar die updates daarvan zie oplopen. Geen paniek, ik geef jouw website graag de aandacht die het verdient.

Laat een reactie achter