Hoe kies ik een goede plugin?

Blog 26-02

9 van de 10 vragen op social media gaan vaak over plugins. 

  • Weet iemand een goede plugin die ……. doet?
  • Welke plugin kan ik het beste gebruiken om ……?
  • Heeft 1 van jullie ervaring met de plugin ……, ik wil er wat over vragen?

Vervolgens krijg je een hele rij reacties. Natuurlijk heel fijn dat die groepen er zijn. Al die reacties kunnen je helpen bij je vragen. Maar hoe begin je nu eigenlijk je zoektocht naar de juiste plugin voor jouw WordPress website?

Inhoudsopgave

Gratis en Premium plugins

Als eerste is er een verschil tussen gratis en betaald/premium plugins. Met een gratis plugin kun je lekker onbeperkt proberen, zonder dat het je iets kost. Maar daarentegen kan de support minder goed zijn en traag reageren. Dat is natuurlijk jammer als je echt vragen hebt of ergens niet uitkomt. Alle gratis WordPress plugins kun je vinden op https://nl.wordpress.org/plugins/. Wist je dat daar ruim 58.000 gratis plugins te vinden zijn.

Betaalde of premium plugins hebben vaak net even wat meer mogelijkheden, de support is meestal beter. Maar je kunt de plugin vaak niet even uitproberen. Je moet hem meteen aanschaffen, ook als je er niet zeker van bent of deze plugin wel iets voor jou is.Heel veel betaalde plugins kun je vinden op https://codecanyon.net. De prijzen zijn vanaf $ 9,00. En bij de ene plugin is dat een eenmalige aanschaf en bij andere moet je jaarlijks je licentie vernieuwen.

En dan hebben we ook nog Premium plugins waar een gratis variant van is, of andersom natuurlijk. Deze vind ik heel fijn. Je heb toch een goede supportafdeling en je kunt de gratis versie even uitproberen. Bevalt de plugin dan, dan kun je zelf beslissen of je de extra opties van de betaalde versie nodig hebt, voor je die aanschaft.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een plugin?

Als je denkt een plugin gevonden te hebben die doet wat jij zocht. Kijk dan altijd eerst even verder voordat je die zo maar installeert op je website of aanschaft. Er zijn wel een paar basisbegrippen waar je op moet letten.

Basisbegrippen:

  • Hoeveel actieve installaties zijn er van deze plugin of hoeveel verkopen zijn er al gedaan?
  • Wanneer is de plugin voor het laatste geupdate? 
  • Welke versie van WordPress moet ik minimaal hebben?
  • Wat zeggen andere over deze plugin?

Hoe meer verkopen of actieve installaties er van een plugin zijn, hoe meer ervaringen je kan vinden. Hoe beter je hulp kan krijgen bij problemen. En bij gratis plugins, hoe meer de maker gemotiveerd is om de plugin goed bij te houden.

Plugins die al meer dan 6 maanden niet zijn geupdate roepen bij mij vragen op. En plugins die al langer dan een jaar niet zijn bijgewerkt, die zijn voor mij echt een NO GO om te installeren op een website.

Wat zoek je nu precies in een plugin?

Maak voor je zelf een duidelijk wensenlijstje van wat je zoekt. Wat moet de plugin precies kunnen of wat verwacht je dat er gebeurt als je de plugin installeert. Hoe duidelijker jij voor ogen hebt wat je wil, hoe beter je kunt zoeken. En nog belangrijker hoe beter jij een vraag kunt stellen op social media van wat je zoekt.

Met een gratis plugin kun je natuurlijk lekker uitproberen, om te kijken welke nu de beste oplossing voor jouw is. Denk er wel aan om die weer te verwijderen van je website, als de plugin niet naar wens is.

Welke plugins heb ik nu allemaal op mijn website?

Heb je wel eens naar alle plugins op je website gekeken? Moet je echt eens doen met in gedachten bovenstaande informatie. Bekijk van elke plugin eens wat die doet, wanneer die voor het laatst is geupdate en of het eventueel een betaalde versie is en of je daar wel updates van binnen krijgt. Op die manier kun je misschien wat opschonen op je website.

Denk je nu, heel leuk Laura. Maar ik kan toch niet zomaar plugins gaan verwijderen op mijn website die niet meer goed zijn of waarvan ik niet weet of die gebruikt wordt.

Wees niet bang, ik kan deze klus voor je uithanden nemen. Laat mij eens een APK-sessie doen voor je website. Ik loop dan alle plugins voor je door, geef je advies en doe meteen even de openstaande updates. Lekker toch is je website weer even helemaal bijgewerkt.

Interesse, plan dan meteen een afspraak in mijn online agenda, dan bespreken we kort de werkzaamheden door voor jouw website. 

Laat een reactie achter