Heeft jouw website al een SSL certificaat

3 mei

Kijk je ook wel eens als je een website opent of er zo’n wel bekend slotje voor de domeinnaam staat. En wat als je die dan niet ziet of zelfs de melding Niet veilig ziet staan. Wat doe je dan? Wil je dan wel een dienst of product afnemen bij deze partij of klik je snel naar de concurrent die wel netjes een slotje voor de domeinnaam heeft staan?

Inhoudsopgave

Wat is een SSL certificaat?

Oké voor ik verder ga maar even uitleggen wat een SSL certificaat is. SSL staat voor Secure Sockets Layer. En dit certificaat zorgt ervoor er een beveiliging zit tussen de server waar de website staat en de internet browser waar je de website bekijkt. Zodra jij gegevens invoert op de website. Je koopt bijvoorbeeld wat of stuurt informatie door via een contactformulier. Dan gaat de SSL werken, zodra je op de verzend of betaalknop klikt. Jouw gegevens worden dan veilig doorgestuurd naar de server. Een website met een SSL certificaat herken je doordat er een slotje voor de domeinnaam staat of omdat het internet adres begint met HTTPS://. Deze beveiliging zegt dus niet meteen dat het bedrijf waar je koopt betrouwbaar is, maar wat ik daarmee bedoel kom ik later nog even op terug. Tot zover de technische achtergrond.

Wat kost dat?

Je hebt gratis SSL certificaten en betaalde versies. Je begrijpt natuurlijk wel dat een betaald SSL certificaat meer beveiliging biedt dan een gratis SSL certificaat. Bij betaalde certificaten worden namelijk ook de gegevens van het bedrijf waar de website van is geverifieerd. Een gratis certificaat is door iedereen met een website eenvoudig aan te vragen via je eigen hostingpartij. Betaalde certificaten vraag je aan via je hostingpartij of een externe partij.

Je snapt dat een bank of dergelijke bedrijven voor een duurdere variant certificaat gaan, dan een informatieve website of een website met een kleine webshop.

Waarom heb ik een SSL certificaat nodig?

Nu denk je ik heb alleen maar een informatieve website, waarom moet ik dan zo nodig een SSL certificaat installeren.

  1. Als eerste natuurlijk voor het een beveiligen van de informatie die bezoekers met jou via de website uitwisselen.
  2. Daarnaast geeft het ook vertrouwen. Want als je een website opent en je ziet boven in je adresbalk Niet veilig staan, dan loop je de kans dat bezoekers wegklikken en naar de concurrent gaan.
  3. En als laatste Google Rankings. Google heeft in 2014 aangekondigd dat ze websites met SSL hoger gaan ranken dan websites zonder SSL.

Lijkt mij genoeg redenen om te zorgen dat je een SSL certificaat hebt op je website.

In de praktijk

Helaas kom ik toch nog met enige regelmaat een website tegen die niet beveiligd is met een SSL certificaat. En dat zijn echt niet alleen maar eenmanszaken of kleine bedrijven. En dat is heel jammer. Want zeker een gratis certificaat kun je zelf eenvoudig via je hostingpartij installeren.

Als ik dus weer een bedrijf tegenkom zonder SSL heb ik altijd de neiging om een mail te sturen. Zo van weten jullie wel wat je mist. Ik hou mij altijd in, maar misschien moet ik toch eens wat vaker de stoute schoenen aantrekken. En durven die mail versturen.

Ben jij nu zo’n ondernemer zonder een slotje voor je domeinnaam. En wil je niet wachten tot ik jouw een mailtje hierover stuur.
Neem dan snel contact met mij op. Dan ga ik ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk ook een SSL certificaat op je website krijgt.

Laat een reactie achter