Geen online leeromgeving, maar wel membershipswebsites
Nee, ik ben geen online leeromgeving specialist en zal ik ook niet worden. Ik word veel blijer van een webshop. Ja, bij allebei zit het belangrijkste in de technische aspecten. Want net als bij een webshop moet een online leeromgeving ook gewoon goed werken.
In de tijd dat ik mij ging bezighouden met websites maken, kwamen de online leeromgevingen steeds meer op. Veel van mijn collega’s gingen zich daarin specialiseren. En omdat ik zo nu en dan niet met de massa meezwem, pakte ik juist die webshops op. En ging ik mij daar veel meer in verdiepen. Want ook een webshop heeft veel verschillende mogelijkheden en uitdagingen.
Inhoudsopgave
- Raakvlakken tussen webshop en online leeromgeving
- Membershipswebsites
- Wanneer een online leeromgeving en wanneer een membershipwebsite?
- Automatisch incasso
- Kosten?
Raakvlakken tussen webshop en online leeromgeving
En ja, beide hebben veel raakvlakken. Want vanuit een webshop moet je een onlineprogramma kunnen aanschaffen. En wil je natuurlijk dat alles goed geautomatiseerd is, zodat de klant meteen toegang krijgt tot de besloten omgeving van het aanbod.
En regelmatig is het ook zo dat cursisten van het online leerprogramma ook speciale aanbiedingen ontvangen voor andere aankopen in de webshop.
Dus een online leeromgeving kan vaak niet zonder een vorm van een webshop (zolang je zaken geautomatiseerd wil hebben).
Membershipswebsites
De laatste jaren krijg ik steeds meer vragen of ik naast de webshop ook een afgesloten gedeelte op de website kan maken voor leden. Dus niet een echte online leeromgeving. Maar wel een abonnement wat in de shop gekocht kan worden en waarbij klanten dan toegang krijgen tot een ledendashboard.
Dus ja, daar ben ik mij uiteindelijk wel in gaan verdiepen.
Wanneer een online leeromgeving en wanneer een membershipwebsite?
Ik denk dat je voor jezelf eerst 3 vragen moet stellen:
- Wat moet de klant/cursist kunnen in de afgesloten omgeving?
- Wat ga ik precies aanbieden in deze afgesloten omgeving?
- Hoe wil ik dit aanbod gaan verkopen?
Pas dan kun je een goede keus maken welke van de 2 het beste voor jou is.
Ik denk namelijk dat een online leeromgeving is voor een groter programma of meerdere programma’s. Waarbij cursisten toegang moeten hebben toch verschillende modules. En waarbij je dus veel cursisten in je programma wil laten deelnemen. En in een online leeromgeving heb je ook vaak extra mogelijkheden voor verschillende lesvormen of een online community.
Daarnaast wordt een online leeromgeving ook vaak daarom op een aparte URL of Subdomein geplaatst, zodat de website en online leeromgeving ook technisch apart van elkaar draaien.
Een membershipwebsite zoals ik die nu al een paar keer hebt ingericht. Zijn vooral gericht op kleinere programma’s/pakketten in abonnementsvorm. Na aanschaf moet een klant toegang krijgen tot bijvoorbeeld een video.
Daarnaast ging het bij deze membershipwebsites ook vooral over het abonnement wat de klant aanschaft. Dus er moet bijvoorbeeld maandelijks betaald worden om toegang te houden tot de video’s. Dus bij een membershipwebsite zit ook vaak een afgesloten omgeving ingebouwd.
Automatisch incasso
Een membershipwebsite draait hierin ook vooral om dat automatisch incasso. Je wilt geen omkijken hebben naar de maandelijkse betalingen vanuit je klanten. Je wilt ook niet moeten nadenken dat je handmatig klanten de toegang moet blokkeren. Alles gaat lekker automatisch, mits het natuurlijk goed is ingericht. Het zegt het natuurlijk al, het is een abonnement wat je afneemt.
Dit neemt niet weg dat erbij een onlline leeromgeving geen abonnement verkocht kan worden. Zoals al eerder gezegd, er is veel overlap en raakvlakken tussen deze 2.
Kosten?
Veel van mijn klanten hebben vaak voor een membershipwebsite gekozen vanwege de kosten. Als je een klein abonnement pakket verkoopt is een membership oplossing vaak een stuk goedkoper dan een online leeromgeving te laten maken.
En natuurlijk kun je altijd doorgroeien naar een online leeromgeving. Dat is het mooie van een website in WordPress. Het is uit te breiden. Dus je begint klein en kan steeds bijbouwen en verbouwen als je bedrijf of je aanbod groeit en veranderd.
Ben jij nu nieuwsgierig welke oplossing het beste bij jou past? Plan gerust een Website Spar sessie in. En blijkt dat jij toch beter af bent met een online leeromgeving, dan verwijs ik je graag door naar de collega’s in mijn netwerk die dat maken.