Ben jij al klaar voor Gutenberg??

Blog Guttenberg

Gutenberg?? Ja, Gutenberg, de nieuwe editor in WordPress 5.0.
Waar ik het afgelopen jaar ook kwam, of dat nu een op een WordPress meetup of WordCamp was, je hoorde wel iets over Gutenberg.
Na jaren met de ons bekende editor in WordPress te hebben gewerkt, stond nu in de startblokken een compleet nieuwe editor, genaamd Gutenberg.
Onze hele manier van pagina’s en berichten opmaken gaat veranderen en dat zal een grote omschakeling zijn.

Omdat de release datum van WordPress 5.0 steeds dichter bij komt (op het moment van schrijven 27 november 2019) was het voor mij tijd om ook eens te kijken wat Gutenberg nu precies allemaal kan. Daarnaast wilde ik ook kijken hoe dat ging met mijn thema en de plugins op mijn website.
Dus op een mooie test omgeving heb ik de plugin Gutenberg geïnstalleerd. Zo kon ik er goed mee oefenen.

Installeren plugin

Meteen na het installeren en activeren van de plugin komt WooCommerce met de vraag of ik WooCommerce Gutenberg Products block wil installeren. Netjes, deze plugin is dus al goed voorbereid. Hopelijk heb ik met de rest ook geen problemen.

Bij mijn pagina’s en berichten zie ik nu de mogelijkheid om te bewerken met de klassieke editor of met Gutenberg. Dus voor nu heb ik nog de keus. Dat is fijn, zeker als Gutenberg nog wat ingewikkeld is. Er is al bekend dat de klassieke editor voor de liefhebbers straks beschikbaar komt als plugin. Mocht je echt niet willen overstappen.

Verder werk ik met de pagebuilder: Beaver Builder. Deze werkt na het installeren van Gutenberg nog het zelfde. Met Beaver Builder edit ik een pagina aan de voorkant van de website en daar krijg ik gewoon nog de klassieke editor te zien. Dus daar voor nu geen veranderingen.

Werken met Gutenberg

Afbeelding 3 bij blog Gutenberg       Afbeelding 1 bij blog Gutenberg

Dan toch maar eens kijken hoe Gutenberg werkt. Moet nu toch een keer zien wat het is en doet. Zo en dat is wel even wennen. Alles ziet er meteen anders uit. Gutenberg gaat uit van blokken/elementen waarmee je je pagina of bericht opbouwt. Oké, daar ben ik aan gewend door het werken met een pagebuilder. Het is wel even zoeken waar alles precies zit. Op zich hebben de elementen allemaal een logische naam. Dus voor elk stukje tekst, titel, afbeelding, shortcode, video, etc. voeg je een apart element in. Elke element is vervolgens weer apart te stylen of op te maken en in te stellen. Ik kan nu makkelijk een titel een andere kleur of achtergrond kleur geven. Dat werkt op zich allemaal vrij logisch. 

Afbeelding 2 bij blog Gutenberg

Wel moet ik even zoeken hoe ik een blok nu kan verwijderen of naast elkaar kan zetten. Dit werkt voor mij nog niet helemaal soepel en zal ik meer mee moeten oefenen om het echt vlot en goed te kunnen. Wat ik ook lastig vind om soms te zien of ik dat element nu wel of niet heb toegevoegd. Dus zo had ik opeens 3 tekstelementen, wat niet helemaal de bedoeling was. Het invoegen van een video vind ik wel veel makkelijker. Snel even kijken hoe in WooCommerce de producten eruit zien. Hier maak ik nog steeds gebruik van de klassieke editor. Ben benieuwd of dat straks met de nieuwe release nog gaat veranderen.

Het is zeker even wennen allemaal. Zeker voor gebruikers die al lang met de klassieke editor werken. Nieuwe gebruikers zullen makkelijker overstappen op Gutenberg. 

Meteen updaten?

Ga ik nu meteen al mijn websites updaten naar de nieuwe versie van WordPress 5.0?
Nee, zeker niet. Ik ga zodra de nieuwe versie er is rustig verder met testen. Niet alleen Gutenberg heeft impact, maar in een nieuwe grote release zit altijd veel meer. Dus ik ga rustig kijken of mijn website nog werkt na de update van WordPress 5.0.

Gutenberg heeft effect op thema en plugins die de editor gebruiken. Maar ik ga ook zeker kijken of er geen plugins zijn die al een tijd niet meer zijn bijgewerkt. Zijn die nog wel up to date met de nieuwe WordPress versie. Misschien blijft het voorlopig nog wel even bij testen, tot ik zeker weet dat ik veilig kan updaten en ook mijn klanten dit kan adviseren.

Update: 5 december 2018
De release van WordPress 5.0 is nu definitief gepland op 6 december 2018.
Wil je graag weten of jouw website WordPress 5.0 en Gutenberg proef is, laat mij jouw website testen.

Laat een reactie achter