5 verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org
“Ik ben mijn website aan het maken in WordPress en nu wil ik graag weten welk abonnement ik het beste kan nemen.”
Dit is een oproep/vraag die ik heel vaak langs zie komen in de verschillende Facebook groepen. Iedereen die meer met WordPress werkt, denkt dan meteen: Ho stop, een abonnement afnemen? We gaan even een stapje terug.
Helaas weten nog te weinig ondernemers dat er een groot verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org.
Daarom tijd voor mij om in helder taal, zoals jullie van mij gewend zijn, uit te leggen wat de verschillen zijn tussen WordPress.com en WordPress.org
Inhoudsopgave
- 1. Wat is WordPress.com en WordPress.org
- 2. Kosten
- 3. Eigen domeinnaam en mailadressen
- 4. Mogelijkheden in Thema’s en Plugins
- 5. Onderhoud van de website
- Dus…. nooit een account aanmaken bij WordPress.com?
1. Wat is WordPress.com en WordPress.org
WordPress.com is een website waarop je een account aanmaakt en binnen een paar minuten een website live kan hebben staan.
WordPress.org is ook een website, maar hier download je de WordPress software en vervolgens installeert bij een eigen hostingpartij. Bij deze hostingpartij ga je aan de slag met het maken van je website.
2. Kosten
Een account aanmaken of de software downloaden is helemaal gratis. Maar dan begint het.
Wil je bij WordPress.com meer opties of mogelijkheden, dan zal je een abonnement moeten afnemen. De kosten voor dit abonnement kunnen oplopen tot € 45,00 per maand voor een webshop.
Heb je de software van WordPress gedownload, dan zal je zelf een hostingpartij moeten kiezen en daar een hostingpakket moeten afsluiten. Hier zitten kosten aan verbonden. Maar aangezien je zelf je hostingpartij kan kiezen, kun je dit zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.
3. Eigen domeinnaam en mailadressen
Wist je eigenlijk dat als je een gratis account hebt bij WordPress.com je geen eigen domeinnaam hebt. Je website is dan te vinden op www.mijnwebsite.wordpress.com. Wil je wel een eigen domeinnaam, dan zal je een abonnement moeten afsluiten. Maar dan heb je nog geen eigen mailadres, zoals naam@mijnbedrijf.nl
Zodra je een eigen hostingpartij hebt gekozen, kun je ook zelf je domeinnaam vastleggen. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen welke domeinnaam je wilt en hoeveel mailadressen je daarna wil koppelen.
4. Mogelijkheden in Thema’s en Plugins
Hier zit toch wel een heel groot verschil tussen deze 2.
En zullen ondernemers als eerste merken dat ze misschien wel de verkeerde WordPress variant hebben gekozen.
Waar je namelijk bij WordPress.org en je eigen hostingpartij zelf de controle hebt over je website. Heb je een onbeperkte keus in thema’s en plugins. En als ik bedoel met onbeperkt, dan is dat ook zo. Er zijn wel duizenden varianten en jij kan (natuurlijk afhankelijk van de grootte van je hostingpakket) er net zo veel op je website installeren als je zelf wilt. Of het verstandig is, is een ander verhaal.
Bij WordPress.com ben je beperkt. Je heb maar een beperkte keus uit een aantal thema’s en het is niet mogelijk om een willekeurige plugin te installeren op je website. Dat kan dus enorm tegenvallen als je dit ontdekt. Zeker als je net ergens een mooi thema hebt gekocht en er dan achterkomt dat je die helemaal niet kan gebruiken.
5. Onderhoud van de website
Nog 1 waarbij je merkt dat er een groot verschil is tussen deze 2.
Bij WordPress.com is het niet nodig om zelf onderhoud te doen aan je website. Dus het updaten van plugins is niet nodig.
Bij een eigen website bij een zelfgekozen hostingpartij zal je altijd zelf je website moeten onderhouden. Maar dat betekent ook dat je zelf een backup kan maken van je website en die in nood zelf kan (laten) terugzetten.
Dus…. nooit een account aanmaken bij WordPress.com?
Dat valt wel mee. Als jij een eenvoudige blog of hobby website wil. Niet wil omkijken naar het onderhoud van je website. En het prima vindt dat je maar beperkte mogelijkheden hebt om zelf je website te stylen. Dan is er niks aan de hand en kun je gewoon bij WordPress.com terecht.
Maar ben jij een ondernemer en wil je een professionele website of zelfs een webshop. Dan raad ik je aan om zelf een hostingpartij te kiezen en daar de software van WordPress.org te installeren.
Beter maar meteen goed aan de slag met de juiste partij om frustratie te voorkomen.
Wil jij eens praten over jouw website ideeën, neem dan contact met mij op. Ik bespreek graag samen met jou alle mogelijkheden die er zijn.
[…] In deze blog vertel ik je waarom ik vind dat je voor je (nieuwe) website het beste voor WordPress kunt kiezen. En dan heb ik het hieronder natuurlijk over WordPress.org. Heb je een account bij WordPress.com, dan hebben we het over hele andere zaken. Het verschil tussen deze 2, dan raad ik je aan om de volgende blog eens te lezen: 5 verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org. […]