5 redenen om WordPress te gebruiken voor je website

5 redenen wordpress

Op het moment dat je besluit om een website te maken of laten maken. Is de eerste keus die je neemt vaak waar gaat de website in gemaakt worden.

En zeker als je niet bekend bent in de wereld van websites, kan je overweldigd raken van alle mogelijkheden die er zijn.

Naast WordPress zijn er nog heel veel meer systemen om je website in te maken. Bekende alternatieven zijn Joomla, Drupal, Wix, Squarespace, Jimdo.

In deze blog vertel ik je waarom ik vind dat je voor je (nieuwe) website het beste voor WordPress kunt kiezen. En dan heb ik het hieronder natuurlijk over WordPress.org. Heb je een account bij WordPress.com, dan hebben we het over hele andere zaken. Het verschil tussen deze 2, dan raad ik je aan om de volgende blog eens te lezen: 5 verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org.

Inhoudsopgave

1. Eenvoudig in gebruik en makkelijk te leren

In de basis is WordPress best heel erg makkelijk en eenvoudig. Je hoeft echt geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om een leuke website te maken. Daarnaast zijn er ook heel veel trainingen te vinden waar je kunt leren om een website te maken in WordPress.

Daarnaast hoef je voor het maken van een website echt geen programmeur te zijn of code te kunnen schrijven. Zonder deze vaardigheden kun je ook prima een website maken.

Zeker met hulpmiddelen zoals page builders die er tegenwoordig zijn.

Met een paar klikken op de knop heb je bij je hostingpartij zo WordPress geïnstalleerd. En dat is helemaal gratis. WordPress dan he. Je moet natuurlijk wel betalen voor je hostingpakket en domeinnaam.

Na de installatie kun je meteen aan de slag met je website.

2. Heel veel hulp te vinden

Mocht het nu toch niet zo lukken met het zelf maken van je website. Of je loopt tegen uitdagingen aan waar je niet uit komt. Dan is er heel veel WordPress hulp te vinden.

Omdat WordPress zo veel gebruikt wordt, kun je overal online hulp vragen. 
Google maar eens en je ontdekt dat het web vol staat met WordPress specialisten. YouTube staat vol met video’s met uitleg. En daarnaast kun je ook op sociale media terecht met al je vragen en problemen.

En dat is natuurlijk allemaal heel erg fijn. Want op die manier hoef je eigenlijk nooit echt met je handen in het haar te zitten. Er is altijd wel ergens iemand die dat probleem ook een keer heeft gehad en graag met jou de oplossing deelt. 

Of iemand die ook hetzelfde wilde doen op de website en een hele fijne plugin heeft gevonden en precies weet hoe die werkt.

Dus doe er je voordeel mee met alle handleidingen en werkwijzen die je online kunt vinden. En alle vragen die je maar kunt stellen.

3. WordPress is heel goed uit te breiden

In tegenstelling tot aan aantal van de andere systemen is WordPress heel makkelijk uit te breiden. Door de grote hoeveelheid aan plugins, kun je je website met onbeperkte functionaliteiten en mogelijkheden uitbreiden.

Zo is het vrij eenvoudig om je gewone website aan te vullen met een webshop. Je webshop uit te breiden met abonnementen. Of om je website om te zetten in een online leeromgeving. 

En nu heb ik het over hele grote uitbreidingen. Maar kleine uitbreidingen kan natuurlijk net zo makkelijk. 

Omdat WordPress Open-source is, ………

HO STOP: Open-source????

Open-source software betekend dat iedereen vrij toegang heeft tot de code. En omdat iedereen bij de code kan, kan iedereen ook bijdragen aan de software. Je kan er mee testen en mee experimenteren.

Dus omdat WordPress Open-source is kunnen programmeurs aanvullingen maken (plugins/thema’s) die zonder moeite met WordPress samenwerken.

4. Volledige controle en eigenaar over je website

Omdat WordPress Open-source software is, heb je ook de volledige controle over je website en ben jij echt eigenaar over alle content.

Bij alternatieven zoals Wix, Squarespace en Jimdo ben je beperkt in wat je op je website kan installeren aan plugins en thema. En alles staat bij deze partijen op een gesloten omgeving.

En als je wil uitbreiden met bijvoorbeeld een webshop, dan zal je een duurder abonnement moeten afnemen.

Het is ook niet heel erg makkelijk om vanaf deze partijen over te stappen naar WordPress. Er zijn wel mogelijkheden om content over te zetten, maar een hele website niet. Dan is vaak de enige manier je website opnieuw maken. En dat is natuurlijk heel jammer. 

Heb jij je website in WordPress gemaakt en wil je van hostingpartij wisselen, dan kun je vrij eenvoudig je hele website kopiëren of verhuizen naar de nieuwe partij. Zonder dat je de website helemaal hoeft aan te passen.

5. WordPress scoort goed in Google

Oké, deze is natuurlijk niet helemaal waar. Als jij op je website niks aan SEO doet. Zal je website ook niet goed scoren in Google. 

Maar wat wel zo is, is dat WordPress zelf in elk geval niks tegenhoudt om je website goed te laten scoren. Er is al veel standaard in WordPress ingebouwd waardoor de website hoger kan scoren in de zoekresultaten. 

Maar natuurlijk zal je zelf ook de nodige aandacht aan SEO moeten geven. Maar dat is niet alleen bij WordPress zo. 

Zijn er ook nadelen van WordPress?

Natuurlijk, het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. WordPress heeft ook zeker nadelen. De belangrijkste zal ik hieronder even kort opnoemen.

  1. Snelheid en zwaar:
    Heel leuk al die uitbreidingen met plugins, maar te veel plugins maakt je website ook weer heel erg traag en zwaar.
  2. Onderhouden:
    Bij een WordPress website is het onderhouden heel erg belangrijk. Je zal op regelmatige basis je updates moeten doen, anders wordt je website onveilig.
  3. Veiligheid:
    Omdat WordPress heel erg populair is en er zoveel websites met WordPress zijn gemaakt. Maakt het ook dat je website kwetsbaarder is. Hackers hebben het gemunt op WordPress websites, omdat als ze een ingang vinden in een populaire plugin. Ze ook weten dat ze heel veel website op die manier kunnen bereiken.
  4. Maatwerk:
    Wil je iets heel erg specifieks, dan moet je wel naar maatwerk. Dan zal er apart voor jou iets geschreven of gemaakt moeten worden. En dat kan erg duur zijn.

Waarom ik kies voor WordPress

Om heel eerlijk te zijn heb ik die andere systeem nooit echt helemaal gebruikt voor het maken van een website. Wel ben ik met een aantal in aanraking geweest. En dan vooral omdat er een klant bij mij kwam die daar weg wilde en wilde overstappen naar WordPress. 

De problemen waar ik de klant over hoorde vertellen, de hoge kosten soms en vooral ook de beperkingen. Was voor mij niet echt uitnodigend om eens verder te kijken dan de WordPress wereld.

Daarom blijf ik ook gewoon bij WordPress en bouw ik een nieuwe website alleen in WordPress.

Heb jij mooie website ideeën en wil jij weten of WordPress dan de juiste keus voor jou is. Ik praat graag met je hierover in een gratis website spar sessie.

Laat een reactie achter