5 reden waarom je het onderhoud van je WordPress website niet moet uitbesteden

Blog 28 juni 2021

Je zult wel denken, daar heb je haar weer over het onderhoud van je website. 
Ja dat klopt, daar ben ik weer. Ik kan het namelijk niet vaak genoeg onder de aandacht brengen bij ondernemers.
Een website heeft na het live gaan nu eenmaal blijvende aandacht nodig.
Ik zie gewoon te vaak website problemen langskomen waar onderhoud (of eerlijk gezegd het gebrek eraan) de boosdoener is.

Afgelopen week nog een ondernemer met een thema waarvan geen licentie was. Thema was al bijna 3 jaar!! niet geupdate en de hele website lag er nu uit. Ze hadden ook nog net een advertentie campagne opgestart, wat flink wat geld kosten. En het enige wat we hoefde te doen was zorgen voor een licentie, daarna updaten en alles liep weer als een zonnetje.

En ik snap dat niet iedereen geld wil uitgeven om het onderhoud van de website uit te besteden. Daarom voor al die ondernemers 5 redenen waarom je vooral niet het onderhoud van je WordPress website moet uitbesteden.

Inhoudsopgave

1. Kosten van het uitbesteden

Ik denk voor veel ondernemers meteen de belangrijkste reden om het onderhoud niet uit te besteden. Dan moet ik daar iemand voor gaan betalen en nog belangrijker, dan zit ik vast aan een abonnement. 

Natuurlijk als je iemand inhuurt kost dat geld. Maar je huurt toch ook een boekhouder in, of misschien wel iemand voor je social media. Waarom dan ook niet iemand voor het onderhoud van je website. Als je iemand inhuurt die er verstand van zaken heeft, dan kost dat toch geen geld. Maar dan is dat toch voor jou een mooie investering, waardoor jij tijd heb om andere dingen te doen?

En zo moet je het eigenlijk ook bekijken. Je investeert in een veilige website, die bereikbaar is voor je bezoekers en dat je bij eventuele problemen meteen iemand kan inschakelen.

2. Zoveel werk is het toch niet

Nee dat klopt. Als je de updates regelmatig bijhoudt, is het ook niet heel veel werk. Maar daar ligt vaak wel het probleem. Het bijhouden van de updates. En omdat dit niet hoog op het prioriteitenlijstje staat van veel ondernemers, worden die vaak vergeten.
En dan ben je zo een half jaar verder en is er al die tijd geen update op de WordPress website gedaan.

Hoe langer je geen updates doet op je website, hoe lastiger het is om de website weer helemaal up to date te krijgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een professional.

Als jij iemand inschakelt die voor jou de updates doet, dan hoef jij je er niet meer druk over te maken. Een professional zorgt er dan voor dat die updates regelmatig worden gedaan. Maar ook dat er recente backups zijn van je website.

3. Hoe moeilijk kan het zijn dat onderhoud

Moeilijk is het inderdaad niet, als je weet wat je doet. En bij een eenvoudige website zal het updaten ook niet heel spannend of ingewikkeld zijn. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat die updates regelmatig gedaan worden.

Maar weet je dat door het doen van een update, ook altijd het risico loopt dat er iets kapot gaat. Gewoon omdat er in de update nog een foutje zit, wat nog niet is opgelost en jij meteen als de update uit is op de knop drukt. Of omdat een ander plugin (of je thema of WordPress) nog niet goed samenwerkt met een update. 

En mocht er dus iets fout gaan, weet je dan wat je moet doen?
Of weet je hoe je een backup moet terugzetten als dat echt nodig is?

Dan is het fijn dat je een professional heb ingehuurd, die weet wanneer je wel of juist nog niet een update kan draaien. En ook weet hoe een backup terug gezet moet worden of hoe je problemen moet oplossen op je website.

4. Mijn website is niet zo groot

Hoe groter de website, hoe meer plugins er vaak gebruikt zijn. Een kleine website is dus relatief gezien minder ingewikkeld met onderhoud dan een grote webshop. Dat is helemaal waar. Maar ook een kleine website heeft regelmatig onderhoud nodig. Want ook een kleine website is interessant voor hackers. Dus als jij je website niet regelmatig onderhoud, dan kan die website kwetsbaar worden.

Zorg daarom dat je het onderhoud echt op je TO-DO lijst zet of iemand inhuurt die het voor je doet, als je er zelf niet aan toe komt.

5. Mijn website, mijn verantwoordelijkheid

Die is helemaal waar. Jij bent de website eigenaar en moet dus zorgen dat je website werkt. Maar als je iemand inhuurt, betekend dat niet dat jij niet meer verantwoordelijk bent. Of niet weet wat er gebeurt op je website. Als je je administratie uitbesteed, ben jij toch ook nog altijd eindverantwoordelijke?

Zo is het ook met je website. Je zorgt er juist, als website eigenaar, voor dat er iemand is die zorgt voor het onderhoud van jouw website.

We hebben allemaal onze eigen expertise. En je hoeft het niet alleen te doen in je bedrijf. Ik vind het juist heel professioneel als ondernemer dat ik de waarde inzie van een andere professional inhuren. Juist voor die zaken waar ik minder verstand van heb, of waar ik geen zin in heb om te doen.

Wel of niet uitbesteden?

Ben je het helemaal met mij eens en zijn dit juist de belangrijkste redenen om niet een professional in te huren voor je website. Dan ben je goed bezig, maar laat ik dan ook niet merken dat je die updates laat versloffen.

Maar denk je nu, jeetje Laura. Je hebt hier een paar goede punten genoemd. We moeten nu echt eens praten over het onderhoud van mijn website. Omdat ik die updates alleen maar zie oplopen en echt niet meer weet waar ik moet beginnen.

Dan ben ik jouw WordPress Tech-girl. Plan dan snel een afspraak in mijn online agenda en dan gaan we er samen voor zorgen dat jouw website weer helemaal bijgewerkt is en blijft.

1 reactie

  1. […] door het zelf te doen. Wil je weten wat daar dan bij komt kijken, dan moet je mijn blog 5 redenen waarom je het onderhoud van je WordPress website niet moet uitbesteden eens […]

Laat een reactie achter