5 plugins die onmisbaar zijn op je website
Hoe vaak ik wel niet de vraag krijg welke plugins moet ik echt op mijn WordPress website hebben. Je wilt het niet weten. En weet je dat is niet even zo te benoemen. Ligt namelijk ook helemaal aan wat voor website of webshop je hebt. Maar ik wil mij er nu toch een keer aan wagen en daarom 5 gratis plugins die je gewoon moet hebben op je WordPress website of webshop. Hoe groot of klein die ook is.
Inhoudsopgave
- 1. Beveiligingsplugin
- 2. Backup plugin
- 3. Plugins waarmee je pagina’s en berichten kunt kopiëren
- 4. SEO plugin
- 5. Afbeeldingen optimalisatie plugins
- De plugins op jouw website
1. Beveiligingsplugin
Laat ik meteen maar met 1 van de belangrijkste plugins beginnen: een beveiligingsplugin.
Ja natuurlijk staat alles met een betrouwbare hostingpartij. Maar zelf kan je ook heel veel doen door een beveiligingsplugin op je website te installeren. Een beveiligingsplugin zorgt ervoor dat je website beveiligd is voor brute force attacks. Dat je kan instellen dat na X-keer inloggen de gebruiker voor een bepaalde tijd wordt buitengesloten. Dat de website regelmatig gescand wordt op zaken die er niet horen. Heel fijn natuurlijk zo zelf al te zorgen dat je website veilig is en blijft.
Goede gratis plugins die je hiervoor kun gebruiken zijn Wordfence en iThemes Security. Beide prima plugins die makkelijk te installeren zijn. En door ze alleen al op je website te hebben, doe je al meer aan de beveiliging dan zonder 1 van deze plugins.
2. Backup plugin
De volgende volgens mij belangrijkste plugin is een backup plugin. Ja de meeste hostingpartijen maken ook wel backups. Maar weet je eigenlijk wel hoe vaak jouw hostingparij een backup maakt en hoe je die moet terugzetten als er iets is? En of je hostingpartij überhaupt een backup maakt. Ik heb wel eens een ondernemer aan de lijn gehad die dacht dat de hostingpartij backups maakte en toen waren er grote problemen met de website. En toen bleek backups niet in haar pakket te zitten.
Dus zorg er gewoon zelf voor dat je regelmatig een backup maakt van je website en dat je ook weet hoe je die backup moet terugzetten in geval van nood.
Goede gratis plugins hiervoor zijn UpdraftPlus en Duplicator. Beide goede plugins die doen wat ze moeten doen. Je hebt bij beide de mogelijkheid om de backup te downloaden, zodat je die ergens lokaal of in de cloud kunt opslaan.
3. Plugins waarmee je pagina’s en berichten kunt kopiëren
Dit is ook een plugin die ik echt op elke website zet die ik maak. Want hoe fijn is het dat je een bericht, pagina en zelfs een product kunt kopiëren. Zodat je het layout makkelijk kan hergebruiken voor een nieuwe pagina, bericht of product. Op die manier hoef je niet steeds heen en weer tussen pagina’s om te kijken hoe je het ook alweer had ingesteld.
Je kunt hiervoor de plugins: Duplicate post of Duplicate page voor gebruiken.
4. SEO plugin
Een plugin die je helpt bij de Zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimalisation). En dan wil ik het woord helpen extra benadrukken. Want alleen een SEO plugin installeren is niet de oplossing. Er komt zoveel meer bij kijken om hoger te scoren in Google. Maar daarvoor moet je een SEO specialist verder over raadplegen (ik ken wel een paar goede, mocht je iemand zoeken).
Zoals al hierboven gezegd een SEO plugin helpt je een handje op weg. De plugin geeft je enkele tips waar je kunt verbeteren. Maar in de eerste plaats moet dan wel je content goed zijn, anders kan een SEO plugin nog zoveel tips geven hoe je kan verbeteren, zodat je beter gevonden wordt. Maar dan ga je echt niet hoger mee in Google scoren. Dus hou dat altijd in gedachten. Het is een hulpmiddel en meer ook niet. Gratis plugins zijn de bekende Yoast SEO en de iets minder bekende Rank Math SEO.
5. Afbeeldingen optimalisatie plugins
Elke website bevat meerdere afbeeldingen/foto’s. Daar kun je niet omheen. En wat de meeste gelukkig ook wel weten is dat je een afbeelding altijd moet verkleinen en niet heel groot op je website moet plaatsen. Want grote foto’s kunnen de laadsnelheid van de website flink beïnvloeden.
Naast dat je dus een afbeelding al verkleint is een optimalisatie plugin ook heel erg fijn. Deze plugin doet namelijk nog een extra handeling om de afbeelding te optimaliseren, zodat die nog minder ruimte inneemt, maar geen kwaliteit verliest.
Gratis plugins hiervoor zijn: Smush, EWWW Image Optimizer en Imagify.
Ze doen allemaal wat ze zeggen. Dus hierbij is echt welke vind jij het makkelijkste werken. Probeer er gewoon eens een paar uit.
De plugins op jouw website
Natuurlijk heb jij veel meer plugins op je WordPress website draaien, dat hoop ik tenminste wel. Wil je nu eens weten wat die plugins eigenlijk doen en of die wel allemaal nodig zijn. Je kunt bij mij Laura’s Credits aanschaffen. Dan werk ik even alle updates op je website bij. Of ik doe een algehele plugin check en geef je dan advies welke plugins je beter kan vervangen.
Neem gerust contact met mij op om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn.