3 manieren om back-ups van je WordPress website te maken
Wist je dat recente back-ups van je WordPress website je heel veel tijd en frustraties kan schelen? Want mocht er nu een keer iets fout gaan met je website, dan kun je vrij eenvoudig een back-up terugzetten om het op te lossen of om je fout te herstellen.
Maar dan moet je natuurlijk wel een recente back-up hebben. En helaas komt het toch nog veel te vaak voor dat website-eigenaren zo’n back-up niet hebben. Of dat ze niet weten of die er überhaupt is.
Op het moment dat er paniek met je website is en je heel dringend een back-up nodig hebt, ben je alleen te laat om hiervoor te zorgen. Voorkom dus heel veel ellende en kies een manier om een back-up van je WordPress website te maken die goed bij je past.
Inhoudsopgave
- Wat is nu eigenlijk een back-up en wat moet je ermee?
- Manier 1: Een back-up maken voor luie ondernemers
- Manier 2: Een back-up maken voor dummy’s
- Manier 3: Een back-up maken voor nerds
- Wat je nog meer moet weten over het maken van back-ups voor WordPress websites
Wat is nu eigenlijk een back-up en wat moet je ermee?
Een back-up is niet meer dan een kopie van je hele WordPress website. Deze kopie is een moment opname. Dus als je regelmatig je website wijzigt (en ook updaten is een wijziging), is het essentieel om ervoor te zorgen dat je zo’n kopie van je website achter de hand hebt als het helemaal mis gaat.
Het meest veilige is om de back-up van je website ergens buiten je website om te bewaren. Dus bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in een Cloud omgeving. Mocht nu je website offline gaan of niet meer bereikbaar zijn, dan kun jij nog wel bij je back-up bestanden.
Als je een goede recente back-up hebt, kun je bij problemen dus altijd een oudere versie van je WordPress website terugzetten. Maar je hebt zo’n back-up ook nodig als je naar een andere hostingpartij verhuist of een andere domeinnaam wil gaan gebruiken.
Omdat die back-up van je website dus ontzettend belangrijk is, geef ik je hier 3 manieren om een back-up van je WordPress website te maken.
Manier 1: Een back-up maken voor luie ondernemers
Dit is de meest makkelijke manier, het gaat gewoon via je hostingpartij. Dit gaat vaak helemaal automatisch en jij hoeft nergens aan te denken. Je hoeft ook niet zelf de back-up ergens te bewaren, want ook dat doet jouw hostingpartij.
Alleen wat niet veel website-eigenaren beseffen is dat niet elke hostingpartij standaard een back-up maakt. Er zijn helaas nog steeds hostingpartijen waarbij je extra moet betalen voor het automatisch maken van een back-up. Of waarbij het gewoon niet eens in de service zit.
Dus controleer eens bij je hostingpartij hoe het daar geregeld is, of er automatische back-ups in je pakket zitten en of die optie wel aan staat. Het zou toch vervelend zijn als die er niet is op het moment dat je het heel hard nodig hebt.
Manier 2: Een back-up maken voor dummy’s
Naast het regelen van back-ups bij je hostingpartij is er nog een hele eenvoudige manier om een recente back-up van je WordPress website te krijgen. Je kunt gewoon een plugin op je website installeren.
Door het installeren van zo’n back-up plugin kun je ervoor zorgen dat je helemaal zelf handmatig of automatisch een back-up van je volledige website kunt maken.
Je kunt hiervoor gratis plugins zoals UpdraftPlus of Duplicator gebruiken. Deze plugins zijn eenvoudig te installeren en even makkelijk te gebruiken. Iedereen kan hiermee een back-up van zijn of haar WordPress website maken.
Manier 3: Een back-up maken voor nerds
Ben je wat technischer aangelegd, dan kun je ook handmatig een back-up van je WordPress website maken met behulp van een FTP-server en phpMyAdmin. Maar let op: hiervoor moet je wel de nodige technische kennis hebben en precies weten wat je doet.
Daarnaast is deze back-up voor de meeste website-eigenaren ook niet heel makkelijk terug te zetten. Daarom raad ik deze manier van back-ups maken alleen aan als je meer verstand hebt van databases en WordPress.
En deze vorm van een back-up maken is alleen handmatig. Dus je zal er zelf aan moeten denken om die regelmatig op je to do-lijst te zetten.
Wat je nog meer moet weten over het maken van back-ups voor WordPress websites
Bedenk welke manier van een back-up maken voor jou het beste is. En bedenk ook dat er geen foute manier is. Doe wat voor jou het prettigste voelt, zolang er maar ergens een back-up beschikbaar is.
Een back-up maak je zo vaak als je zelf wil. Ik adviseer wel om het minimaal 1x per maand te doen. Of een keer extra als je veel wijzigt op je website. Heb je een webshop dan raad ik aan om elke nacht een back-up te maken. Je wilt geen bestellingen kwijt zijn als je webshop kapot gaat.
Denk je nu dat je dit allemaal weer gaat vergeten, dan kan ik het onderhouden van je website ook uit handen nemen. Je hebt dan altijd een recente back-up van je WordPress website achter de hand en je hebt er zelf geen omkijken naar!